5 oktober: Iets over jouw boek recensies

Iets over mijn recensies? Ik schrijf mijn recensies op héél veel verschillende manieren, afhankelijk van voor wie ik de recensie schrijf en waar het geplaatst gaat worden. Zo probeer ik altijd vanuit een objectieve positieve invalshoek een boek te benaderen. In andere woorden: wat zijn de goede punten, voor wie is het interessant?

(Eerder dit jaar heb ik van huis uit voor het Celtica Online Fest een leuke workshop over recensieschrijven gegeven. Daar vertelde ik ook wat over hoe ik recensies schrijf en waar ik op let.)

Dat betekent niet dat ik niet kritisch kan zijn in wat ik schrijf. Ook negatieve punten passeren de revue, maar hopelijk op zo’n manier dat er niet staat “ik vind dit slecht eraan” maar eerder “dit komt er in voor”. Ik ga ervan uit dat de lezer zelf een eigen oordeel kan vellen. Meer feitelijk misschien, en met zo min mogelijk spoilers.

Opvallende knelpunten, zoals ik ze graag noem, stuur ik nog wel eens door naar auteurs of de uitgever. Dat kan iets kleins zijn, een stilistisch foutje, een spelfout, een handeling die niet klopt, maar ook iets groters. Ik doe dat nooit om iemand af te branden maar alleen in de hoop dat het kan worden aangepast voor een eventuele herdruk. Het tegenovergestelde gebeurd ook. Wanneer ik een echt ‘wouw-punt’ ontdek, iets waar ik heel enthousiast over ben, wil ik dat ook nog wel eens doormailen als dik compliment. Het ligt er overigens wel net aan van wie ik het recensie-exemplaar heb gekregen en of ik dus contact kan leggen direct met de auteur of uitgever. Soms bewonder ik wat meer in stilte…..

De enige plek waar ik nog wel eens een directe mening wil uiten is tot dusver goodreads geweest. Soms zet ik daar wat kritiek punten neer of een stukje persoonlijke opinie als ik ergens juist wel of juist niet van genoten heb. Maar afkraken, daar houd ik niet van.De vragen staan op mijn website (ja, er staan wat woorden teveel bij dag 11 in de afbeelding, maar niet in het lijstje eronder. Je kan het vanaf hier makkelijk kopiëren) en anders is het ook te vinden in mijn story op Instagram, deel als je wilt.
Vul zoveel dagen als je zelf wilt. Niets is verplicht. Het is gewoon voor de leuk😋 in navolging van de Engelse #Booktober & #Blogtober . Omdat ik voor #2020 niet iets kon vinden hier een origineel (en uit de duim gezogen) boeken thema lijstje. Maak foto’s, deel teksten, maak filmpjes. Als je maar lol hebt🎉 #boeken#bookstagramnl#nederland#meerlezen#boekliefhebbers#boek#uitdaging#lezen#boekbloggers#leukeuitdaging#doemee 📓

Over de Auteur

Vanne