[ uit archief gered: ] Zoektocht naar Brechje – Nicki Bullinga

Een jeugdboek waarin heden en verleden met elkaar in verbinding staan. Volg Sanne in een avontuur vol archeologisch en historisch onderzoek als ze bezig is met het oplossen van een mysterie. Een historische jeugddetective van eigen bodem.

Het Verhaal

De veertienjarige Sanne verhuisd voor de zoveelste keer. Ditmaal is het naar Utrecht, dichtbij haar penvriendin die net als zij dol is op geschiedenis. Maar wanneer zij onder de poort van de Dom doorloopt hoort zij ineens een naam.  Brechje

Per ongeluk stuitte ik op dit boek in de bibliotheek en om even iets totaal anders tussendoor te lezen nam ik het mee. Historie en mysterie, dat klinkt goed. Van een boek in de Young Adult categorie verwachtte ik spanning, maar ook dat het verhaal niet al té heftig zou worden. De emoties die dit boek zou weten los te brengen had ik echter niet verwacht.

De lezer volgt Sanne die op een detective-achtige queeste bezig is. Ze duikt boeken in voor haar onderzoek, bekijkt oude manuscripten en gaat naar een archeologische club. Ondertussen vind ze een leuke bijbaan in een museum en raakt ze verliefd. Maar het mysterie van Brechje blijft zich in haar leven verweven.  Spannend geschreven, met een mooie opbouw, weet Nicki de interesse van Sanne en die van de lezer te wekken. Hoe verder het verhaal, hoe hongeriger die trek naar kennis wordt. Sanne krijgt glimpen te zien van het verleden en iedere glimp toont iets nieuws. Het snakken naar kennis blijft ondanks dat het al vrij vroeg in het verhaal duidelijk is dat Brechje iets vreselijks moet zijn overkomen.  Hoofdstukken vanuit Sanne’s en Brechje’s oogpunten wisselen elkaar soepel af. En het feit dat Sanne zoveel op het meisje uit het verleden lijkt zorgt er voor dat je als lezer meteen de parallellen ziet tussen de twee meisjes. Brechje’s verhaal is schrijnend en wordt vereffend, krijgt het happy end, door Sanne’s leven. 

De Zoektocht

Als in een spannende detective maakt Sanne haar reis door Utrecht en door de tijd. Ze duikt in archieven en krijgt hulp van haar vriendin en haar ouders in de hoop te ontdekken wie Brechje was, wanneer zij leefde, en wat er met haar gebeurd is. 

Het hoofdstuk dat zich afspeelt in het verleden, waarin familie en vrienden op zoek gaan naar Brechje, wist mij tot tranen te roeren. Heerlijk geschreven, duister, en akelig vol emotie. Realistisch, ondanks de bovennatuurlijke visioenen. Het einde van de zoektocht in het heden zet deze duistere sfeer voort.

Nicki weet een prachtig verhaal neer te zetten dat de lezer zal ontroeren. Het allerlaatste hoofdstuk lijkt wat gehaast te zijn geschreven. Dat is jammer, maar niet ergerlijk. 

Dat sommige details volgens de epiloog op waargebeurde feiten gebaseerd zijn is een interessant extraatje, maar voelt niet als of het werkelijk wat toevoegt voor het verhaal. Dit komt omdat het vooral namen betreft, adressen en algemene geschiedkundige feiten van rond 1672 die niet allemaal uit de verf komen in het verhaal. Voorbeeld: Van Lodenstein werd opgepakt. Dat is een historisch feit. Dat wordt kort in de huidige tijd genoemd. Dat wordt verder niet in het verleden uitgebeeld en lijkt niet direct iets met het verhaal van doen te hebben. Leuk om te weten, maar waarom Nicki feiten gebruikt heeft waarvoor zij de jaartallen heeft aangepast zodat die overeenkwamen met het rampjaar van 72 is voor mij nog een raadsel. Het geeft wel de kans om extra kennis te delen van een belangrijke periode uit de geschiedenis, maar de namen van de ouders van Brechje hadden ook verzonnen mogen zijn geweest.

Dit boek is een aanrader voor ieder die houdt van een duistere kinderdetective vol geschiedenis. Een prachtig jeugdboek voor jong en oud, al staat er op de cover vanaf 12 jaar – en dat is niet voor niets! Een verhaal dat makkelijk weg leest, een boek dat niet aan de kant gelegd wordt tot de zaak is opgelost, maar vooral een misdaad die wordt opgelost. 

[2009, Uitgeverij De Vries-Brouwers. Op Bol hier maar ook gewoon in jouw bibliotheek 😉 ]

#brechje#nicki Bullinga#young adult#boekverslag aanrader#boek aanrader#historische detective#jeugd detective#jeugd#De vries-brouwers

Over de Auteur

Vanne