[ Uit archief gered:] De Krakenvorst 2 : Kartaalmon- Johan Klein Haneveld

Het tweede en tevens laatste deel van Johan’s tweeluik over de Krakenvorst. In een fantasiewereld waar de Krakenvorst zijn macht aan het uitbreiden is volgen wij als lezer drie onwaarschijnlijke helden en hun persoonlijke queestes, die hen allen leiden naar Kartaalmon.

Het Verhaal

In een wereld die middeleeuws aandoet, met rondreizende stammen die een indianen-vibe geven, en vijanden die doen denken aan de Nazgûls uit Lord Of The Rings maar dan met een bijl, volgt de lezer drie helden die ieder met een eigen doel aan het rondreizen zijn. Wie deel één heeft gelezen zat al met smart te wachten op een ontknoping en deel twee pakt het verhaal keurig op waar het gebleven was. Priesteres in opleiding Alecia is geveld door een Wurg, Frelik is bij de Hirita beland, en Tarid en Peritar zijn dichtbij de grens van Kartaalmon gekomen. Zal het Alecia lukken om het bericht van de Almachtige aan Tarid over te dragen? Hoe zal Kartaalmon Tarid eigenlijk bevallen? En hoe zal Frelik nu verder gaan? Kan hij Miran redden uit de klauwen van de soldaten?

Thema’s

Een groot thema van het verhaal is loyaliteit en vriendschap. De Hirita zijn een trouw volk, gesteld op hun tradities waar zij in vertrouwen. Waarom zij zich genoodzaakt zien de andere volken van het vaste land te hulp te schieten zal blijken uit het verhaal, dat wil nu niet verklappen, maar het voegt een mooi element toe aan het verhaal waarin de Hirita een belangrijke ondersteunende rol voeren. Zo krijgen alle drie de helden hulp van de Hirita, sommige zoals Tarid al vanaf het begin, anderen zoals Frelik pas vanaf dit boek.

Naast vriendschap en trouw speelt ook religie een grote rol, en de invloed van religie op de mensen. Ook daarover durf ik niet te veel weg te geven, maar Johan geeft een interessante wending aan religie en hoe deze kan worden geïnterpreteerd, al dan niet misbruikt. En zo blijkt de grens tussen goed en kwaad te liggen bij de manier waarop de religie geïnterpreteerd wordt. Een weerspiegeling van het echte leven.

Maar ook in deze wereld, die in zekere zin ons een spiegel voorhoudt, hebben de helden tools die wij in ons dagelijks leven moeten missen. Zo hebben magie en profetieën een belangrijke rol en zijn er magische voorwerpen die het lot van de wereld kunnen bepalen. Veel fantastische elementen in een wereld van grotten, uitgestotene, bannelingen en de constante dreiging van een akelig zeemonster.

Schrijfstijl

Johan gaat verder zoals hij in het eerste boek geschreven heeft. Een vlotte, goed leesbare schrijfstijl die wederom wordt tegengewerkt door de opmaak van het boek. Rare afbrekingen aan het einde van zinnen leiden ook in deel 2 af, en de start van nieuwe paragrafen onderbreken de leesflow. Dit laatste gebeurt vooral veel wanneer karakters zoals Alecia en Tarid samenkomen. Een nieuwe paragraaf betekend een wisseling van het oogpunt, een wisseling van het karakter dat gevolgd wordt. Maar wanneer de karakters samen komen voelt het alsof deze afwisselingen overbodig zijn en niet altijd meer een wisseling van oogpunt nastreven.

Vergelijking

Wederom een mooi boek, voortvloeiend in de stijl van Keruga. Dit tweede en tevens laatste deel van De Krakenvorst serie vormt een goed gesloten slot met een afloop die de lezer gerust zal stellen. Het verhaal geeft een sfeer van Lord of the Rings (door de Wurgs en de magische relikwieën), middeleeuwse verhalen (door de strijd om de troon en de beschreven maatschappij), stammen en indianen verhalen (door de rondreizende Hirita en hun tradities) en zal diegene aanspreken die zoeken naar een beetje romantiek en een happy end. Verwacht niet teveel van de kraak, en houdt er rekening mee dat de actie in het boek netjes gedoseerd is. Niet teveel gore, niet teveel intimiteit, en dus een boek dat geschikt is voor een ruim publiek. 

#johan klein haneveld#kartaalmon#de krakenvorst#deel 2#de krakenvorst 2#uitgeverij macc#fantasywereld#wf#fantasie#religie#fantasie religie#kraak#zeemonster#wurgs#ridders met bijlen

Over de Auteur

Vanne