In een fantasievolle wereld waar de Krakenvorst aan de macht is, dreigt alles te gaan veranderen. Een voorspelling rept over legers, oorlogen, maar vooral over herstel van de wereld. In dit eerste deel beschrijft Johan Klein Haneveld, winnaar van de Trek Sagae prijs 2014, verfijnd zijn personages, de kleurrijke wereld waarin zij leven, en het dreigende gevaar van de grote Kraak. Kunnen zij ieder hun eigen doel bereiken? Of zullen ze elkaar tegenwerken?
Het Verhaal
In dit eerste deel van de Krakenvorst serie neemt Johan ons mee naar een wereld onder invloed van de Krakenvorst, een heersende koning met macht over het gevaarlijke zeemonster de Kraak. De Krakenvorst heeft macht over meerdere landen, en de lezer volgt verschillende protagonisten tijdens hun tocht door Keruga, Kartaalmon en Narzik, waar de invloed van de Krakenvorst zich nog steeds aan het verspreiden is.
Het verhaal start met twee soldaten op de uitkijk. Al decennia lang zijn er geen conflicten geweest en dit wordt prachtig omschreven in de afbrokkelende uitkijkpost waar zij zich staan te vervelen. Wanneer er echter een vijand ten tonele schijnt eindigt de proloog.
De lezer volgt vervolgens drie verschillende verhaallijnen. Eén daarvan is die van Alecia, een priesteres in opleiding. Twijfelend over haar toekomst probeert Alecia in direct contact te treden met de Almachtige, de godheid die in haar wereld aanbeden wordt. Wanneer zij toestemming krijgt om in de Spiegel der Dromen te kijken ziet zij echter een afschuwelijk visioen. Naast Alecia wordt Tarid gevolgd, erfgenaam van de troon van Kartaalmon. Tot de start van het verhaal hield hij zich schuil bij een stam genaamd de Hirita, waarvan stamlid Peritar zijn lot aan hem verbonden heeft en als bloedbroeder verplicht is om hem bij te staan. En dan is er nog Frelik, een schapenhoeder die eigenlijk tevreden is met zijn leven, al had hij best het hart van de knappe Miran willen veroveren. Maar alles lijkt de verkeerde kant op te gaan wanneer de soldaten van de Krakenvorst hun dorp binnendringen en een deel van de kudde opeisen. Frelik’s vriend Darnan heeft een plan om de schapen te verstoppen, maar helaas gaat niet alles zoals gepland in het leven.
Alecia’s avontuur leidt haar tot buiten het Priesterdom van Keruga, Tarid wil terug naar Kartaalmon om de troon te claimen en Frelik is niet meer veilig in zijn eigen dorp. Ieder heeft zijn of haar eigen doel voor ogen. Maar de Krakenvorst ziet alles.
Schrijfstijl
Johan weet met kleurrijk taalgebruik een wereld te creëren waar de lezer al snel de schapenstal zal kunnen ruiken, en de geuren van de bloemen zal kunnen proeven. In een middeleeuws aandoende omgeving springen vooral zijn omschrijvingen van de natuur eruit. Zijn zinnen zijn soepel en lezen gemakkelijk weg. De enige minpunten zijn de rare afbrekingen aan het einde van een regel, die het lezen soms juist weer wat vermoeilijken. Maar met een rijke woordenschat weet hij in een zin of twee een omgeving te schilderen, een tijdstip te bepalen of een gemoedstoestand weer te geven. Erg knap, en daardoor voelt het lezen makkelijk en vloeiend – de kenmerken van een goede schrijver.
Met de hoeveelheid verhaallijnen en karakters mist er soms ook wat diepgang en zal de lezer moeten gissen naar relaties of achterliggende motieven van enkele karakters. Maar gezien de opbouw van het verhaal en de belofte van meerdere delen is dit niet verontrustend. Nog niet alle vragen zullen wellicht beantwoord worden in dit deel, maar in feite heeft Johan al het hele plot weggegeven in de voorspelling die aan het begin gelezen wordt tijdens een van de lessen van Alecia. Deze voorspelling vat keurig samen wat wij als lezer kunnen verwachten van de komende delen (hoofdstuk 2, pagina 44 tot 47).
Herclaimen
Het verhaal begint rustig, de proloog buiten beschouwing gelaten, en de echte actie laat wat op zich wachten. Alhoewel al snel enkele karakters het leven laten is de manier waarop dit beschreven wordt zachter dan de stijl van Martin in Game of Thrones, een verhaal dat ik ter vergelijking neem qua sfeer, het volgen van verschillende oogpunten en het feit dat aanvankelijk belangrijke karakters het leven laten. Dat er gestreden wordt in het boek en dat er bloed zal vloeien, dat kan dan ook wel verklapt worden. Maar de manier waarop Johan dit doet is milder dan dat in andere fantasy boeken die hun populariteit vooral te danken hebben aan de velen lugubere en gewelddadige scènes, en daardoor is dit boek geschikter voor een ruimer publiek. Dus houd je van de Game of Thrones/ A Song of Ice And Fire sfeer maar hoeft het niet zo expliciet, dan is dit verhaal meer voor jou. Vergis je niet, er is wel degelijk bloed dat vloeit, maar tot dusver weet Johan dat keurig te doseren waardoor je geen overkill staat te wachten.
Ook kan de prominente rol van de Kraak, vooral omschreven als een angstaanjagend zeemonster dat het lot van de wereld kan bepalen, associaties oproepen met Pirates of The Caribbean. Wie echter denkt dat het verhaal zich veelal op zee zal afspelen is onjuist. Het verhaal focust meer op de reizen van de karakters die door de lezer gevolgd worden wanneer ze van het ene land naar het andere reizen, en dat alles onder het angstbewind van de huidige vorst van Kartaalmon.
De Krakenvorst: Keruga is een heerlijk boek dat je zo wegleest, vol mooie beschrijvingen die de wereld van papier tot leven brengen, verschillende protagonisten met ieder een eigen doel, en een voorspelling die de wereld voor altijd zal gaan veranderen – tenzij de Kraak zijn kans schoon ziet. Dit alles is te vinden in het eerste deel van de Krakenvorst. En met het einde zal je blij zijn te weten dat deel 2 inmiddels ook te verkrijgen is.
[ 2016, uitgeverij Macc ]
#john klein haneveld#keruga#de krakenvorst boek 1#de krakenvorst#voor fantasywereld#fantasywereld#boek recensie#uitgeverij macc#fantasy#fantasie