Romantiek en mysterie in De Vloek van de Nevelhorst van Marieke Frankema 

Deze recensie verscheen in December 2022 ook op Fantasywereld.nl

Een vrouw en een man spelen een pasgetrouwd stelletje. Dat klinkt als de opzet voor een romantisch boek, toch? Maar wat als hun toneelspel het doel heeft een kwade geest te ontmaskeren? In De Vloek van de Nevelhorst komen horror en romantiek samen in een prachtig geschreven boek van Nederlandse bodem.  

Journaliste Floor heeft de bruidssuite gehuurd in kasteel De Nevelhorst. Om overtuigend over te komen heeft ze een vriend mee om een pasgetrouwd stelletje te spelen. Samen met Kevin wil ze bewijzen dat spoken bestaan. In het specifiek dit ene spook, dat zij als kind al eens gezien heeft. In de hoop antwoorden te vinden vanuit haar jeugd, en een einde te brengen aan de vloek die op het kasteel lijkt te rusten, zet Floor alles op alles. Al kost het haar leven… 

Foto door Vanne

Liefde versus Mysterie

Auteur Marieke Frankema zet een duister liefdesverhaal neer met vloeiende pen. De Vloek van de Nevelhorst is bovenal een verhaal met liefde in de hoofdrol: of deze liefde op het eerste oog is, ware liefde is, of een verlangen naar liefde die geprojecteerd wordt op de ander. Toch blijft een dreigende spanning door iedere verhaallijn heen sijpelen. Want Floor is niet alleen op zoek naar een geest van een vrouw die in de Middeleeuwen geleefd heeft, ze probeert bovenal antwoorden te vinden op het duistere verleden van haar eigen familie.

Marieke speelt met verschillende verhaallijnen die zij afwisselt van elkaar. Dat is fijn, want zo krijg je als lezer stukje voor stukje meer informatie over de karakters en wat er in hun levens, maar ook in hun gedachten, afspeelt. Zo is de er de hedendaagse plot waarin Floor en Kevin het hotel bezoeken in de hoop bewijs te kunnen verzamelen van dat het er spookt. Dan is er Fredegunde die in de Middeleeuwen uitgehuwelijkt wordt aan de man van haar dromen. Diederich, de man die met Fredegunde trouwt en merkt dat hij erg bezitterig over haar wordt. En dan is er nog een verhaallijn die zich afspeelt in de jeugd van Floor en start vanaf het moment dat zij met haar ouders op vakantie gaat en hotel De Nevelhorst voor het eerst bezoekt. Marieke heeft hierin een perfecte balans gevonden waardoor het nog moeilijker wordt om het boek weg te leggen. Je blijft al snel doorlezen om te zien wat de oorzaak van iets was, of wat er daarna gaat gebeuren. 

Volwassen fantasyverhaal 

De duistere ondertonen kronkelen door ieder hoofdstuk en ongelukkige familiebanden, trauma, jaloezie en teleurstelling vormen het decor van de zoektocht van Floor. Kleine highlight hier voor enkele triggers in het verhaal die even genoemd moeten worden voor diegenen die ze liever uit de weg gaan: huiselijk geweld, toxische relaties en (hoe kan het ook anders met een horror met geesten) moord.  

Marieke schrijft vlot en vloeiend. Hoofdstukken uit verschillende oogpunten wisselen elkaar af: dit is enkel aangegeven door het lettertype dat bij de eerste letter aan het begin van het hoofdstuk gebruikt wordt. Aanvankelijk leek mij dit onoverzichtelijk, maar haar personages verschillen genoeg van elkaar dat het makkelijk switchen is van de een naar de ander en je gelijk doorhebt uit wiens oogpunt je meekijkt. Alle verhaallijnen lijken hoopvol en rustig te beginnen, om langzamerhand intenser te worden. Een goede opbouw van het verhaal waardoor de spanning een nieuw hoogtepunt weet te bereiken. De ontknoping had wat sterker gekund, maar met de lengte van het verhaal snap ik de keuzes die Marieke gemaakt moet hebben. En uiteindelijk is er een eind waar je als lezer tevreden mee kunt wezen. 

Ondanks dat er zich veel afspeelt in het verleden, voelt het verhaal hedendaags en modern aan. Vooral omdat wij als lezer met Floor in onze huidige tijd mee op onderzoek zijn naar antwoorden. Maar ook de vele herkenbare jaren 90 verwijzingen in de jeugd van Floor dragen hieraan bij. Het verhaal is ook duidelijk bedoelt voor volwassen lezers. Marieke weet pikante scènes beschaafd te houden en op de juiste momenten te omschrijven of af te kappen, maar dat er een grote rol voor seks is weggelegd wordt al vrij snel aan de start duidelijk. Van gesprekken over bevrediging, tot vrijpartijen om toch dat ene kind te kunnen verwekken. En ja, daarmee valt dit boek al niet meer in de YA range.  

‘Dus rood is een spook’ 

‘Bijvoorveeld.’ 

‘Een gay-st?’ 

‘Ik zweer je, je krijgt zo een klap.’ Blz. 61

Conclusie

Marieke heeft een ijzersterk verhaal geschreven waarin geestenjagen, romantiek en familieperikelen een smeuïge combinatie vormen die je doet doorlezen. Een hedendaagse, dagelijks-aanvoelende fantasy met paranormale elementen. Het is een knappe combinatie van romantiek en horror, van dromen over de toekomst en de bittere realiteit die zelfs met de beste intenties kan volgen. Maar hoe Floor en Kevin hun bewijs proberen te verzamelen, en hoe het ze verloopt, dat laat ik aan jullie over om zelf te ervaren. Bij wie de interesse gewekt is: De Vloek Van de Nevelhorst is een losstaand verhaal van Nederlandse bodem dat het lezen zeker waard is.  

Over de Auteur

Vanne